Ö-Kiva läger sommaren 2017               O-Kiva_Logo-02

Sommaren 2017 ordnade föreningen Finlands öar fyra tvåspråkiga Ö-Kiva läger i Österbotten, Åland, Åboland och Östra Nyland.

Lägren hölls i 5-8.6 (9-12 åringar) i Molpe, Österbotten, 15-18.6 (10-13 åringar) på ön Lappo på Åland, 27-30.7 på ön Rosala i Åboland och 2-4.8 (7-10 åringar) i Virvik i Borgå. Lägret i Rosala var ett familjeläger och var öppet för alla åldrar. Sommarens Ö-Kiva läger hade fiske och matlagning med inspiration från naturens eget skafferi som tema. Lägret på Lappo var ett seglarläger och hade helt eget program.

.

 

På skärgårdslägren fick deltagarna bland annat laga mat från naturens skafferi, knyta knopar, pyssla och delta i en äventyrsbana med vikingatema. Lägret fick också besök av en professionell fiskeguide som fiskade med barnen och berättade intressant fakta om fiske, gick igenom fiskens anatomi m.m.

 

 


Fiskeguiden Mauri Suojanen berättar hur fisken ska rensas.

 

På seglarlägret fick deltagarna pröva på att segla med både optimistjolle och storbåt. Dessutom fick de lära sig repslagning med Mikko Snellman.På familjelägret fiskade vi med nät och vi fick också bekanta oss med gammaldags blåsinstrument och bygga vasspipor under Minna Hokkas ledning.


Minna Hokka förevisar blåsinstrument.

 

På de flesta läger gjorde också en utflykt till ett närliggande område. I Molpe åkte vi till Bergö där vi bl.a. besökte Bergö Hembygdsmuseum. På Lappo seglade vi till grannön Asterholma. På familjelägret besökte vi ett lokalt fiskrökeri och Rosala vikingacenter.

Den 14-15.10 2017 hölls en lägerträff på Högsands kurscenter i Hangö. Alla som deltagit i Ö-Kiva läger sommaren 2016 och 2017 fick en inbjudan till lägerträffen i Hangö.

Ö-Kiva lägren ordnades som en del av Svenska Kulturfondens specialprogram Ung på svenska. Sommaren 2017 fick lägren också understöd av Brita Maria Renlunds minne och Brändö jubileumsfond.