Ö-Kiva leirit kesällä 2017                O-Kiva_Logo-02

Suomen saaret ry järjesti kesällä 2017 neljä kaksikielistä leiriä Pohjanmaalla, Ahvenanmaalla, Turunmaalla ja Itä-Uudellamaalla.

Leirit pidettiin 5.-8.6. (9-12-vuotiaille) Moikipään kylässä (Molpe) Pohjanmaalla, 15.-18.6. (10-13-vuotiaille) Lapon saarella Ahvenanmaalla, 27.-30.7. Rosalan saarella Turunmaalla ja 2.-4.8. (7-10-vuotiaille) Virvikissä Porvoossa. Rosalan leiri oli perheleiri ja suunnattu kaikenikäisille. Kesän Ö-kiva leirien teemana oli kalastaminen ja ruoanlaitto luonnon antimista. Lapon leiri oli purjehdusleiri aivan omanlaisella ohjelmalla.

Saaristoleireillä osallistujat saivat muun muassa valmistaa ruokaa luonnon antimista, solmia solmuja, askarrella ja osallistua viikinkiteemaiseen seikkailurataan. Kalastusopas vieraili leireillä kalastaen leirin osallistujien kanssa ja kertoen mielenkiintoista tietoa kaloista, kalan anatomiasta j.n.e.


Kalastusopas Mauri Suojanen kertoo miten kala perataan.

Purjehdusleirin osallistujat saivat kokeilla sekä optimistijollan että isoveneen purjehtimista. Leiriläiset oppivat myös köydenpunontaa Mikko Snellmanin opastuksella.

Perheleirilllä pääsimme kalastamaan verkoilla ja saimme tutustua vanhan ajan puhallinsoittimiin, sekä rakentaa ruokopillejä Minna Hokan opastuksella.

Useimmilla leireillä tehtiin myös retki johonkin lähellä sijaitsevaan kohteeseen. Moikipäästä vierailimme Bergössä, jossa tutustuimme Bergön kotiseutumuseoon. Laposta purjehdimme naapurisaarelle Asterholmaan. Perheleirillä vierailimme paikallisessa kalasavustamossa sekä Rosalan Viikinkikeskuksessa.

Leiritapaaminen järjestettiin 14.-15.10.2017 Högsandin kurssikeskuksessa Hangossa. Kaikki kesän 2016 ja 2017 leirien osallistujat saivat kutsun Hangon leiritapaamiseen.

Ö-Kiva hanke oli osa Svenska Kulturfondenin rahoittamaa Ung på svenska -erityisohjelmaa. Kesällä 2017 leirit saivat avustuksia myös Brita Maria Renlunds minne säätiöltä ja Brändö jubileumsfond rahastolta.