Ö-Kiva saaristoleirejä kesällä 2016

O-Kiva_Logo-01

Finlands öar rf – Suomen saaret ry järjesti ensimmäiset Ö-Kiva saaristoleirit viime kesänä Varsinais-Suomessa. Leirit toimivat sekä kielikylpynä että kohtaamispaikkana suomen- ja ruotsinkielisen saariston lasten ja nuorten kesken. Kesällä 2016 järjestettiin kaksi leiriä: yksi Nauvossa ja toinen Rymättylässä. Leirien osallistujat saivat mm.  valmistaa oman ongen, tehdä ulkona ruokaa, kalastaa, askarrella, huovuttaa, oppia solmujen tekoa, ja tehdä ruokopillejä. Nauvossa pidetyn leirin 11-13 -vuotiaat osanottajat tekivät päiväretken Brännskärin saarelle, jossa saivat mm. kokeilla ammuntaa jousipyssyllä ja puhallusputkella sekä soutaa vanhoilla puuveneillä. Rymättylän 7-10 –vuotiaat leiriläiset vierailivat Ajolan tilalla ja kotimuseossa, jossa he saivat tutustua entisajan saaristolaiselämään vanhojen esineiden välityksellä.

Pilbågsskytte på Brännskär.

Jousiammuntaa Brännskärissä.

På Brännskär fick deltagarna ro med gamla träbåtar.

Brännskärissä saivat leiriläiset soutaa puuveneillä.

Useimmat leiriläisistä osasivat vain vähän tai ei lainkaan toista kotimaista kieltä, mutta siitä huolimatta lapset ja nuoret löysivät toisensa yli kielirajojen. Vanhimmat osanottajista ottivat joskus englannin avuksi, mutta useimmat yrittivät puhua toista kotimaista kieltä. Monet osallistujista olivat sitä mieltä, että leirit olivat hauska keino oppia kieltä. Ohjelma toteutettiin vaihdellen suomeksi ja ruotsiksi. Kaikkea ei käännetty toiselle kielelle, mutta toimintojen keskeinen sanoma välitettiin molemmilla kielillä. Lisäksi oli muutamia yksikielisiä työpajoja, joissa ohjaus tapahtui ainoastaan suomeksi tai ruotsiksi.

Många tyckte om att tillverka sitt eget metspö.

Monien mielestä oli mukavaa tehdä oma onki.

På kvällen lagade deltagarna blåbärskräm utomhus.

Ilalla leiriläiset valmistivat mustikkakiisseliä.

Ö-Kiva -hanke on osa Svenska Kulturfondenin erityisohjelmaa Ung på svenska. Hanke jatkuu vuoden 2017 loppuun asti ja sen kuluessa järjestetään tapahtumia ja leirejä ympäri vuoden. Syksyllä 2016 järjestetään syystapaaminen leirien osanottajille ja heidän perheilleen. Kesällä 2017 toteutetaan neljä Ö-Kiva leiriä eri puolilla Suomen rannikkoa. Ensimmäisen leirikesän kokemukset otetaan huomioon seuraavan kesän Ö-Kiva leirien suunnittelussa ja Ö-Kiva toimintamallin kehittämisessä. Mm. leirien yksikielisistä työpajoista saadut kokemukset olivat hyviä, ja todennäköisesti niitä sisällytetään enemmän ensi kesän leireihin. Tavoitteemme on, että leiritoiminta jatkuu josskin muodossa myös hankkeen jälkeen.

Vasspipeverkstad.

Ruokopillityöpaja.

Många ville knyta knopar på stranden.

Useat leiriläiset halusivat osallistua rannalla pidettyyn solmutyöpajaan.