Expedition Skärgårdshavet – Seikkailu Saaristomerellä

Seikkailu Saaristomerellä-hankkeessa kehitettiin ympäristöaiheinen seikkailureitti nimeltään Kalakamujen tutkimusmatka saaristoon, jonka varrella on 15 Saaristomeren saarta. Tutkimusmatkalle lähtiessään lapset oppivat luonnosta, Itämeren tilasta, ympäristönsuojelusta sekä saaristokulttuurista. Tarkoitus on, että seikkailun pyörteissä vahvistuu halu tehdä hyviä ympäristötekoja ja into oppia uutta. Tutkimusmatka tarjoaa myös tervetullutta tekemistä Saaristomerellä liikkuville lapsiperheille. Seikkailu on suunniteltu täysin omatoimisesti suoritettavaksi eikä erityistä varustelua tarvita.

Konkreettisesti tutkimusmatka on toteutettu pystyttämällä 15 vierasvenesatamaan kyltti, jossa löytyy kunkin saaren valittuun teemaan liittyvää tietoa ja tehtäviä. Oleellisesti tutkimusmatkan suorittamiseen kuuluu tutkijapassi, johon voi merkitä tehdyt tehtävät ja kerätä leimoja jokaiselta vieraillulta saarelta. Tutkimusmatkan kotisivulta (expedition.foss.fi) löytyy lisää tietoa ja tehtäviä sekä tulostettava versio tutkijapassista. Kyltit pystytettiin alkukesästä 2018 ja ne ovat paikoillaan ainakin 10 vuotta, joten tutkimusmatkaa voi suorittaa pidemmän ajan kuluessa.

Kesällä 2018 järjestettiin myös tutkimusmatkapäiviä miltei jokaisella reitin saarista. Näiden teemapäivien tavoitteena oli markkinoida tutkimusmatkaa sekä paikallisille että vierailijoille. Vastaisuudessa voivat esimerkiksi paikalliset nuoret järjestää teemapäiviä, joilla lapset pääsevät ohjatusti tutustumaan vedenalaiseen maailmaan ja ympäristökysymyksiin.

 

Seuraa viimeisimpiä kuulumisia facebook-sivuilta! 

Tutkimusmatkan kotisivut

Hankeaika: 1.12.2017-30.9.2018
Rahoittajat: Maaseuturahasto (Leader – Samassa Veneessä ry.), Sparbanksstiftelsen i Korpo, Åbolands Skärgårdsstiftelse, Nagu Sparbanksstiftelse, William Thurings stiftelse, Saaristomeren suojelurahasto sekä Ålandsbanken Itämeriprojekti